dinsdag 10 december 2013

Kippenbouillon

Zoals je misschien wel weet zit er in bouillonblokjes alleen maar troep, waaronder m gistextract, ofwel een versie van E621. Ook in de zogenaamde 'biologische' bouillonblokjes zit gistextract. Men claimt dan dat dit 'biologisch gistextract' is en daarbij niet schadelijk. Ik heb hier heel lang en veel informatie over gezocht, maar veel is er niet te vinden. Uiteindelijk heb ik een artikel gelezen waarin wordt vermeld dat de werking van beide gistextracten hetzelfde zijn, schadelijk dus ;-) en dat het daarbij niet uitmaakt of dit natuurlijk of niet natuurlijk is gemaakt.

Om het zekere voor het onzekere te nemen, gebruik ik ook geen biologische bouillonblokjes, maar maken wij hier altijd eens in de zoveel tijd 1 of 2 grote pannen bouillon waarna we het in kleine porties invriezen.




Ingredienten (ong 2,5l):
* 3 grote kippenpoten (of 750g)
* 1 prei
* 1 bol knoflook
* 3 laurierblaadjes
* 2 uien
* 10 peperkorrels
* 1 grote winterpeen
* bosje peterselie (ong 50g)
* 3 stengels bleekselderij


Bereiding
1. Snijd de peen en de prei in 4-en, halveer de bleekselderij stengels. Verwijder de buitenste laag van de uien en halveer ze. Verwijder de schil van de knoflook bol en halveer die ook.
2. Doe alle ingredienten in een grote soeppan (wij gebruiken er 1 van 6 liter). Wacht tot het kookt en zet het dan zacht. Laat het 2,5 a 3 uur pruttelen.
3. Gebruik dan een passeer/kaasdoek of een schone, natte theedoek om het te zeven. Leg de (uitgewrongen) doek over een zeef en laat de bouillon er door lopen (boven een andere grote pan oid natuurlijk ;-))

Vervolgens kun je het meteen gebruiken in een gerecht of soep, of invriezen in bijv porties van 500ml.



~ healthy mommy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten